O dorszach


Wędkarski sezon na dorsze trwa przez cały rok.

Przeciętna długość dorszy łowionych na wędkę w Bałtyku wynosi od 40-70cm, ale jeszcze dość często trafiają się sztuki 100-120cm, ważące 10-20kg.

 

Typowy dorsz ma barwę od oliwkowej do szarobrązowej, z ciemniejszym, rozmytym marmurkowym deseniem, albo też wyraźnie zarysowanym "lamparcim". Jest rybą drapieżną, o czym świadczy jego ogromna paszcza, pełna drobnych,ostrych zębów, oraz nieproporcjonalnie wielki łeb. Wysunięta do przodu szczęka górna i dolne położenie pyska oraz charakterystyczny dla ryb dorszowatych "czuciowy" wąs ułatwia mu pobieranie pokarmu z powierzchni morskiego dna.

Dorsze są niezwykle żarłoczne, a przy tym szybkie i ruchliwe. Przebywają i żerują najchętniej przy dnie, sprawnie chwytając niewielkie ryby i pochłaniając niczym odkurzacz wszelkie skorupiaki, małże, głowonogi, robaki oraz każdy "mięsny" pokarm, który zmieści im się do pyska. Chętnie polują także w toni, nawet bardzo blisko powierzchni wody, niezależnie od jej głębokości, ale zawsze w pobliżu ławic niewielkich ryb: szprotów, śledzi lub stynek. Duże dorsze odżywiają się głownie rybami.